Hoe de wasmachine Arje leert lezen

Arje leert lezen! Iets wat we niet hadden verwacht, gebeurt nu. En iedereen helpt hem daarbij: de juffen op school, opa's, oma's, broertje Loek, en.... de wasmachine!

 

(143x gelezen)


Als ik vroeger even een mailtje wilde sturen, dan zette ik Arje voor de wasmachine. Dan had ik 20 minuten lang even geen kind meer aan 'm. Ademloos keek hij dan gefascineerd toe hoe de handdoeken draaiden achter het wasmachine-raampje. Ook een lege wasmachine vindt Arje zeer boeiend. Het liefst gaat hij er met zijn hele hoofd in, om dan met zijn handen de machine te laten draaien.

De wasmachine heeft, ook nu Arje 7 jaar is, nog altijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem. We hebben afgesproken dat hij er niet zelf naar toe mag. Als hij naar de wasmachine wil, dan moet hij het vragen. En vaak is er dan altijd wel een wasje wat gedraaid kan worden en waar hij me bij mag helpen. Maar meestal wint zijn innerlijke magneet het van de afspraken die we gemaakt hebben.

En zodra dat zo is, haalt hij mijn zorgvuldig gesorteerde was door elkaar, om die lukraak in de wasmachine te stoppen. Het kan ook zijn dat hij zijn gitaar, of de kleine onderdelen van de knexx of legoblokjes in de wasmachine stopt en dan met zijn hand de machine laat draaien. RENG DENG DENG! Hij kickt op het geluid dat dat geeft. Zit er dan met een big smile hard om te lachen. 

Inmiddels weet hij dat een wasmachine hoort bij de standaarduitrusting van elk huis. Dus als we bij anderen op bezoek zijn, als hij ergens gaat spelen of we halen Loek op bij een vriendje, dan is het eerste wat hij vraagt: 'heb je ook een wasmachine?'. En als het antwoord 'ja' is, vraagt hij: 'mag ik 'm zien?'. 

Het zal je niet verbazen dat het dus al een aantal keer voorgekomen is dat hij het op een feestje voor elkaar krijgt om naar de zolder te gaan om daar de wasmachine te bekijken. In een grote optocht, met Arje voorop, gaan ze dan samen op zoek naar de wasmachine.

Inmiddels kan de fascinatie voor de wasmachine ons ook wel eens vermoeien. Dus als we bij 'onbekenden' zijn en hij vraagt: 'mag ik 'm zien?', dan zeg ik snel: 'nee, Arje, dat doen we nu niet.' Om vervolgens te vertellen wat we wél gaan doen, in de hoop dat dat hem afleidt.

Laatst waren we bij oma. Oma is natuurlijk op de hoogte van Arje's fascinatie voor de wasmachine. En jawel hoor, in een onbewaakt moment heeft Arje het apparaat al gevonden. En nog voordat we hem kunnen tegenhouden, gaat zijn vingertje naar de letters: 'm-ie-l-e, miele'.

 

 

Een verhaal wordt persoonlijker, krachtiger, origineler in een lied!

Enerzijds kun je mij inzetten op symposia, congressen en bijeenkomsten als BuitenGewoon spreker, waarbij ik mijn persoonlijke verhaal niet alleen vertel, maar ook zing! 

 

Anderzijds schrijf ik, als BuitenGewoon liedjesmaker, je verhaal (ter plekke) op in een lied tijdens symposia, congressen en bijeenkomsten. 

Hier lees je nog meer blogs van Maud.Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Marian (dinsdag, 24 januari 2017 17:39)

    Prachtig...

  • #2

    Gerdy Janssen (donderdag, 26 januari 2017 14:03)

    Ik zag hem bij oma voor de wasmachine zitten en zijn eerste vraag was heb jij ook een wasmachine. toen hij hier een volmondig Ja Arje die heb ik ook op kreeg was zijn 2e vraag een grote of een kleine? Dezelfde als oma Arje was mijn antwoord,waarop hij antwoordde; jammer geen grote.