De enige manier om haat te bestrijden

Arje heeft een haat/liefde verhouding met geluiden. Hij schrikt van een hard geluid (haat), maar aan het zelf produceren van harde geluiden beleeft hij veel plezier (liefde). Wat betekent dit voor zijn dagelijks leven?

 

(307x gelezen)


Arje schrikt als mensen onverwacht hoesten of niezen, hij roept naar onze piepende cavia's dat ze moeten ophouden, hij vindt er niks aan als kinderen bij een feestje heel hard 'HOERA!' roepen, hij houdt zijn handen op de oren als Jayhorn-Jel heel zachtjes op zijn trombone blaast, en zo kan ik eindeloos doorgaan.

Alle geluiden maken indruk op Arje. Ze beheersen zijn dag. Hij stelt vragen bij alles wat hij hoort. Hij staat ermee op en gaat ermee naar bed.


95% van de kinderen en volwassenen met het Williams Syndroom heeft hyperacusis: overgevoeligheid voor geluid. Stel je eens voor hoe oorverdovend de normaalste dingen voor Arje zijn: een stukje fietsen (brommertjes, motors, vrachtwagens, een grasmaaier), wachten in een wachtkamer (hoesten, niezen, een piepje), naar een openbaar toilet (föhns).
Hoe onveilig kan hij zich soms voelen? 


Aan de andere kant HOUDT Arje van geluiden; hij bootst levensecht het geluid van een kat na en met zijn stem laat hij een stoomtrein vertrekken in het exacte opstartende ritme van een echte stoomtrein. Het liefst zingt hij vol overgave een lied of drumt hij de longen uit zijn lijf en dat... kan hem niet hard genoeg gaan. Als iemand schreeuwt, schrikt hij ervan. Om 3 minuten later lachend en luidkeels dezelfde boodschap te schreeuwen.
Leg deze tegenstrijdigheid maar eens aan uit aan klasgenootjes of buurtkinderen.

Inmiddels weten we hoe Arje reageert op geluiden. Wij kondigen de geluiden die we kunnen voorzien even aan. Hij kan ze steeds beter inschatten, doet zijn handen op de oren zodat hij het geluid kan doseren, of hij loopt even de kamer uit. 

Ook Loek is gewend aan de reactie van zijn broer Arje. Laatst was het klus-zaterdag. Papa zaagde en timmerde erop los. Het is dan onmogelijk om een gesprekje met Arje te voeren. Hij wordt volledig in beslag genomen door het geluid. Met zijn handen op de oren, met open mond en ogen zo groot als schoteltjes kijkt hij voor zich uit.

Extase.

Loek eet zijn koekje, kijkt bedenkelijk en zegt: 'Arje, luister, het is net een drumstel!' En inderdaad, dat getimmer van papa is net een drumstel. In het ritme van het getimmer, drumt Arje met zijn handen op de tafel. Hij lacht naar Loek.

Even later gaat het timmeren over in zagen. En Loek roept: 'Arje, het is net een trein!' En jawel hoor, locomotief Arje is vertrokken.

Onbegrijpelijk deze haat/liefde-verhouding met geluiden?

Voor Loek niet. Die snapt dat haat en liefde heel dicht bij elkaar liggen. 
Haat bestrijdt je dan ook alleen met liefde.

En heel veel geduld. 

 

 

Een verhaal wordt persoonlijker, krachtiger, origineler in een lied!

Enerzijds kun je mij inzetten op symposia, congressen en bijeenkomsten als BuitenGewoon spreker, waarbij ik mijn persoonlijke verhaal niet alleen vertel, maar ook zing! 

 

Anderzijds schrijf ik, als BuitenGewoon liedjesmaker, je verhaal (ter plekke) op in een lied tijdens symposia, congressen en bijeenkomsten. 

 

Hier lees je nog meer blogs van Maud. Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Sandra Holsbeek (vrijdag, 17 februari 2017 11:52)

  Hallo Maud
  Je hebt een mooie Blog geschreven en wat heeft Loek het mooi en creatief opgelost met de geluiden van de hamer en de zaag !!!
  Fijn weekend liefs Sandra

 • #2

  Marian (vrijdag, 17 februari 2017 15:55)

  Mooi geschreven weer Maud! En wat creatief van Loek!

 • #3

  Imke (maandag, 20 februari 2017 18:01)

  Ha sis, knap hoor! Erg leuk om te lezen. Ik zal de tip eens gaan onthouden.

 • #4

  boukje (dinsdag, 21 februari 2017 19:11)

  wow maud wat ontzettend mooi omschreven en wat ben ik het zoooo ontzettend met je eens. ook bij ons idd die haat liefde verhouding met geluiden. ik vind het een knappe oplossing die door loek bedacht is!

 • #5

  Martin (woensdag, 22 februari 2017 15:25)

  Wederom een hartverwarmend stukje inkijk in je dagelijkse leven waar de liefde bijna letterlijk vanaf spat. Dankjewel, Maud. Namasté.

 • #6

  Diteke van Zijl (vrijdag, 24 februari 2017 09:17)

  Wat een prachtige kinderen hebben jullie. En wat mooi beschreven allemaal. Ook als ouders zijnde zijn jullie een goed stel. Kusjes van mij

 • #7

  Maud Wilms (vrijdag, 16 juni 2017 11:30)

  Wat een leuke, lieve, hartverwarmende reacties. Dankjulliewel allemaal!
  Warme groetjes, Maud