· 

Arje gaat naar een reguliere school. Dé 5 voordelen op een rij.


Arje gaat, ondanks zijn beperking, naar een reguliere school. Wat levert dat hem nou écht op?

(427x gelezen)1. Een rustige ochtend
Ik breng mijn zonen Arje en Loek naar dezelfde reguliere school in de buurt. En elke ochtend realiseer ik me dat we een heel andere ochtendroutine hadden kunnen hebben. Eentje waarin we 's morgens vroeg wachten op het busje dat Arje naar een speciale school aan de andere kant van Apeldoorn zal brengen.
Vervoersproblemen kennen we niet. Tot voor kort fietsten we op de tandem naar school. Tegenwoordig wandelen we. Nothing beats a morning walk (en zo trainen we meteen voor de avond4daagse)!

2. Vrije middag
Arje is net als andere kinderen in de buurt weer om 15.15u thuis. Tijd genoeg voor andere dingen: een gymclubje, zwemles, speelafspraakjes of gewoon even niks.

3. Prikkelende omgeving
Arje's ontwikkeling gaat met rasse schreden vooruit. Vanaf groep 1 is hij omringd door andere kinderen die praten, zingen, lachen, huilen, lopen, rennen, fietsen en spelen. Er wordt gekleurd, geknipt, geplakt en geschreven. Zijn drive is groot. Hij wil óók!

Gaat dat allemaal eenvoudig? Nee, dat zeker niet. Dit proces vraagt om aandacht, tijd en intensieve begeleiding. En samen met een langzame opbouw merken we dat hij went aan de hoeveelheid kinderen, hun gezellige bedrijvigheid en de geluiden in de klas.

Gaat dat nooit mis? Jazeker, dat gaat ook nog wel eens mis. Een voorbeeldje: Bij plotseling geschreeuw, raakt Arje overstuur. De vraag is of dat zo erg is. Thuis gebeurt het ook. Gisteren zelfs nog, toen er een brandweerwagen met sirenes door de straat scheurde. Het hoort bij hem, wáár hij ook is.

4. 'Dat is een raar jongetje' is verleden tijd

Eén van de grootste redenen om te kiezen voor een reguliere school was het idee dat kinderen uit de buurt hem zouden leren kennen en hij hen. Nu Arje 3,4 jaar naar school gaat, zien we dat dat inderdaad steeds vaker zo uitpakt. Steeds meer kinderen zeggen hem gedag, zwaaien vrolijk, of komen even kletsen. Hij is anders... en dat is OK.

5. Jong geleerd is oud gedaan
Arje's klas- en schoolgenoten zien dat behulpzaamheid, vindingrijkheid, geduldigheid en naar elkaar omzien van grote waarde zijn. Zij groeien op met het idee dat verschillen mooi gewoon zijn. Dat is misschien wel één van de meest waardevolle lessen die ze op school leren.


 

Verhalen als deze vertel én zing ik als BuitenGewoon sprekerJe kunt me inzetten tijdens symposia, congressen en studiedagen. 

Organiseer jij binnenkort een symposium, congres of studiedag voor je collega's of je personeel? Dan is mijn GRATIS E-book met 29 tips en meer inspirerend moois écht iets voor jou!
Hier vind je meer informatie over het GRATIS E-book.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jan Winkelmolen (woensdag, 12 april 2017 22:13)

    super fijn voor jullie dat arje naar een reguliere school kan, en zeker voor arje zelf.We hebben zelf een kleinkind met de stofwisselingziekte van canavan,als ik dan zie hoe zijn broertjes met hun vriendjes komen spelen en hoe die kinderen dan met onze Noud om gaan is hartverwarmend.Noud is elf jaar en kan niets zelfstandig maar heeft een super lieve lach,laats zij een van de vriendjes tegen mij,opa noud kan verder wel niets maar hij kan wel heeeeel lief lachen,dat is toch super als een kind zo iets zegt.Veel succes met arje op zijn school.Opa van Noud.