· 

Waarom wij Arje nooit uit het oog verliezen


Wat gebeurt er wanneer Arje vreemden niet mijdt maar er juist zonder enige aarzeling op afstapt?

 

(408x gelezen)

Vanaf 7:41 begint het experiment waarover ik vertel in dit blog. 


Terwijl een 3-jarig kind in de wachtkamer zit, komt er een sinister uitziende meneer de wachtkamer binnen. Hij draagt een zwarte broek, zwarte trui, een zwarte pet en een donkere zonnebril. Je ziet dat het kind de meneer bekijkt en vervolgens ver van deze meneer vandaan blijft. Ook Jimmy wordt geconfronteerd met deze meneer. Jimmy laat geen angst zien. Hij komt zelfs dichterbij en maakt de eerste stap naar contact. En er ontstaat een geanimeerd gesprek. Jimmy heeft, net als Arje, het Williams Syndroom.

Ik herinner me dit filmpje als de dag van gisteren. Maar in werkelijkheid zag ik het zo'n 7 jaar geleden, een paar maanden nadacht Arje gediagnosticeerd werd met het Williams Syndroom. Het filmpje maakte deel uit van een onderzoek naar die typerende overvriendelijkheid van mensen met het syndroom en welke gevolgen het heeft voor de zorg die er nodig is.

Want bedenk maar eens wat het betekent als Jimmy en Arje vreemden niet mijden maar er juist zonder enige aarzeling op afstappen. 
Bedenk maar eens hoe ongelooflijk kwetsbaar Jimmy en Arje zijn, als ze altijd uit enthousiasme en met oprechte interesse 'ja' zeggen op een vraag van iemand die ze niet kennen. ('Wil je een snoepje?' 'Mijn hondje is bij de auto, wil je hem zien?' 'Kom je bij mij thuis spelen?')

Wat betekent het voor de zorg om hem heen in het dagelijks leven, tijdens een dagje uit, op vakantie of in de klas?


De Amerikaanse Williams Syndroom Vereniging kweekt met prachtige quotes 'awareness' (bewustzijn) voor het syndroom:

  • Where everyone is your friend.
  • They are the happiest, friendliest, most lovable people you'll ever meet.
  • Being around them is a joy, an absolute delight.
  • They brighten the days of people around them.

Hoewel deze Engelse quotes heel overdreven kunnen overkomen (vertaal ze maar eens in het Nederlands en niemand gelooft je), voelen ze voor mij heel oprecht. Want ook al maken deze eigenschappen Arje ongelooflijk kwetsbaar... ze geven ook precies aan waar zijn kracht ligt.

Tijdens een tripje naar de supermarkt, bij het kopen van nieuwe schoenen of een wandeling door het bos, bestaan er voor Arje geen vreemde mensen. Hij knoopt met het grootste gemakt gesprekjes met iedereen aan. Hij vraagt ze of hij het hondje mag aaien, wat ze gaan eten, hoeveel oorbellen ze hebben en of hij alsjeblieft iemands beugel mag bekijken. 
En hij complimenteert ze met hun mooie fiets, snelle auto en moedigt ze aan door te roepen: 'jij kan hard rennen!'

Waar mensen tegenwoordig vooral gericht zijn op hun eigen boodschappenkarretje, hond of wandeling is Arje bezig met de ander.
Hij ziet je.
Hij verwondert zich en deelt dat.
Hij trekt je uit je beschermde bubbel.
Door hem voel je je gezien en gewaardeerd.

Het is één van zijn mooiste eigenschappen.

En  daarom verliezen we hem nooit uit het oog.


 

Verhalen als deze vertel én zing ik als BuitenGewoon sprekerJe kunt me inzetten tijdens symposia, congressen en studiedagen. 

Organiseer jij binnenkort een symposium, congres of studiedag voor je collega's of je personeel? Dan is mijn GRATIS E-book met 29 tips en meer inspirerend moois écht iets voor jou!
Hier vind je meer informatie over het GRATIS E-book.Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    karen boots (maandag, 10 april 2017 20:36)

    zo duidelijk goed gedaan