· 

10 dingen die je weet als je Steefs buurtgenootje bent

Steef is 8 en heeft een verstandelijke beperking. Hij speelt graag met met de kinderen in de buurt. Dit zijn de 10 dingen die zij weten.


 


  1. Je weet dat je altijd in de tuin mag komen spelen, maar dat Steef niet met jou op straat mag spelen. Je weet dat je dat ook niet aan hem moet vragen, want Steef zegt altijd 'ja'.
  2. Je bent gewend aan zijn kenmerkende loopje (houterig en verend ineen).
  3. Je kijkt niet meer vreemd op van zijn soms onverstaanbare stem. Als je het even niet verstaat, weet je dat je gewoon even kunt vragen: 'wat zei je Steef?'
  4. Je weet dat je hem kunt laten lachen door het spelen van een klapspelletje. En dat hij je, zonder enige gene en met een grote lach op zijn gezicht, 9x zal vragen of je het nog eens wilt doen. Je ervaart dat hij er nog eens 9x oprecht van onder de indruk zal zijn en dat hij niet schroomt je dat te laten weten.
  5. Je weet dat hij soms net te lang over grasmaaiers kan vertellen, maar dat je hem op andere gedachten kunt brengen door te vragen: 'wil je met me voetballen?'
  6. Je weet dat Steef altijd blij is om je te zien (ook al vind jij zijn enthousiasme soms een beetje overdreven).
  7. Je weet dat je beter niet kunt zeggen 'misschien kom ik straks nog even langs'. Want Steef denkt dan zeker te weten dat je komt. Terwijl jij dat niet zo bedoelde.
  8. Je weet dat je heel duidelijk afscheid van hem moet nemen als je weer weg gaat. Als je dat namelijk vergeet, weet je dat hij er erg verdrietig van wordt als hij later merkt dat jij er niet meer bent.
  9. Je weet dat Steef erg houdt van muziek, van drummen en liedjes zingen. Hij kent er meer uit zijn hoofd dan jij!
  10. Je weet dat Steef het heel leuk vindt als je komt spelen, al speelt hij niet altijd met je samen. Je begrijpt dat hij vooral geniet van het feit dat jij er bent.


Ben je geen buurtgenootje van Steef? Maar woont er wel een kindje met beperking in je straat? Ga dan gerust even langs, en vraag of je mag komen spelen... wees lekker jezelf!Maud Wilms is liedjesmaker en inspirator.
Ze is moeder van Steef (2009) en Len (2011).
Lees hier meer over haar.

 

Maud schreef het boek 'Len en zijn broer - een verhaal waarin iedereen meedoet'. Een prachtig voorleesverhaal voor kinderen die net als Len, ook een broer of zus hebben met een verstandelijke beperking. Je kunt het boek hier bestellen.Lees meer blogs:


Wil jij Mauds hartverwarmende, goed-nieuws-verhalen in je mailbox ontvangen?