· 

'Steef is de beste van de school!'

De kinderen op school weten dat Steef niet de slimste is. Maar dit weten ze nog niet...


Steef kan best een aardig riedeltje drummen. Hij haalt overal muziek uit. 

Als we buiten wandelen, drumt hij met zijn handen op paaltjes, boomstronken, lantaarnpalen en prullenbakken ('niet doen, Steef, vies!').
De langste stokjes van de Knexx gebruikt hij om te tikken op een kastje, de vazen op de vensterbank en de bordjes op tafel. Zo brak hij eens de glazen deurtjes van de keukenkast door er met z'n drumstokken op te slaan. Niet met de bedoeling het kapot te maken, maar omdat hij wil weten hoe het klinkt.

Project muziek

Dan breekt op school het project muziek aan. Er wordt gezongen en muziek gemaakt. Er wordt over muziek gelezen, gekleurd en geschreven. En ook komen muzikale ouders, opa's en oma's naar de school om muziek te maken. Een project naar mijn hart.

 


En dus neem ik mijn gitaar mee en zing in de klassen van Steef en Len een paar liedjes. Het wordt een vrolijke, muzikale boel. Helemaal wanneer Steef en Len zelf ook even mogen laten zien wat ze al op de gitaar kunnen.
Even optreden, net als mama!

 

Drumstel

Op donderdagmiddag, als de school uit is, rent Steef op me af. 'Mama, mama, ik mag drummen,' en hij wil de school alweer in rennen. Ik wil hem nog vragen wat er nu precies aan de hand is, maar begeleidster Sylvia komt ook naar buiten, en vertelt me lachend dat het echt waar is. Er staat een drumstel in de aula, en Steef... mag erop.

Opgetogen glimlachend ('ik ga drummen!') baant hij zich een weg door de volle gang met kinderen die jassen aantrekken en tassen pakken. In de verte horen we al wat gedrum. Hij loopt, hóbbelt, en rent half voor me uit, en ik kan zijn hart enthousiast voelen kloppen.

 


'Ah, daar ben je al, Steef,' zegt een vader. 'Nu mag jij erop!'
En hij geeft Steef de stokken van zijn elektrisch drumstel. En vrijwel meteen heeft hij een lekker ritme te pakken. Het drumstel is aangesloten op de geluidsinstallatie en zijn gedrum klinkt door de hele aula. 
En al gauw staan er 20 kinderen om Steef heen. 
Vol bewondering kijken ze naar hem.

'Steef is net een rockster!' roept een meisje vol bewondering.
'Nou,' roept iemand anders. 'Hij is de beste van de hele school!'


Maud Wilms is liedjesmaker en inspirator.
Ze is moeder van Steef (2009) en Len (2011).
Lees hier meer over haar.

 

Maud schreef het prachtige boek 'Len en zijn broer - een verhaal waarin iedereen meedoet. Speciaal om voor te lezen aan kinderen die (ook) opgroeien met een kind met een beperking. Je bestelt het hier. Lees meer blogs:


Wil je Mauds hartverwarmende meedoen-verhalen in je mailbox ontvangen?