· 

Het geheim onthult: Wat zeg je tegen een 'gehandicapte'?

Een onbekende jongen denkt Steef te kunnen typeren. Terwijl ik inwendig de klap incasseer, realiseer ik me dat deze jongen nog niet op de hoogte is van het geheim... 

 

 


Op carnavalszaterdag zakken we af naar een klein, Brabants dorpje, waar mijn zus en haar man wonen. De optocht zal vóór hun huis rondtrekken.

Steef verheugt zich op de drumfanfares die langs zullen komen. Hij vuurt de ene na de andere vraag op ons af. Len heeft z'n minion-pak aangetrokken en ik schmink 'm geel met een mooie bril.

 

Optocht

Als de eerste wagens zijn gepasseerd is het duidelijk dat we kijken naar een optocht van professionele wagenbouwers. De ene wagen is nog mooier en hoger dan de ander. Hele groepen kinderen en jongeren lopen mee. We kijken naar hun kleurige kleren en prachtige gezichten. We lijken wel VIP's, want al deze pracht en praal trekt vlak voor ons voorbij.
Vooral Len kijkt zijn ogen uit. Bij elke wagen met herkenbare TV-figuren, zie ik zijn gezicht extra opleven.

Ook Steef heeft geluk, want er zijn al twee fanfares langs geweest. En elke carnavalsgroep die de bocht om komt, begroet hij met een roffel op zijn trommel.

 

Trommel

Maar plots staat de optocht stil.
De tieners die voor onze neus staan, lijken blij te zijn dat ze de zware wagen even niet meer hoeven voort te duwen. Ze kijken wat om zich heen en kletsen met elkaar.
Totdat ineens, zomaar ineens, de rollen omgedraaid zijn.

Nu... worden WIJ bekeken.

Veel ogen blijven rusten op Steef, die vol overgave met zijn stok op de trommel staat.

 

'Grapje'

Als de groep heel langzaam weer in beweging komt, zie ik het gebeuren. 
Eén van de jongens trekt zijn mond in een hoek. Hij beweegt zijn armen in schokkende bewegingen voor zich uit. Er komt een zwaar geluid uit zijn keel. De jongens en meiden om hem heen lachen om het 'grapje', en kijken nogmaals om naar Steef. 

 

Het geheim

In zijn verdediging: Deze jongen heeft waarschijnlijk nooit iemand ontmoet met een verstandelijke beperking. Op zijn basisschool zat misschien wel helemaal geen kind met een beperking. Misschien vindt hij het spannend of gek om Steef te zien. En weet hij gewoon niet zo goed wat hij kan doen of kan zeggen.
En weet je, ik kan me dat oprecht heel goed voorstellen. Steef ziet er ook anders uit dan je gewend bent.
Maar het lijkt me toch wel fijn, wanneer deze ongemakkelijke situatie in het vervolg niet meer zomaar ontstaat. 

Daarom onthul ik aan hem graag het geheim. 
Want ja... wat zeg je als je iemand ontmoet die een beperking heeft?
Het is niet zo moeilijk. 
Je moet het alleen wel even weten.

Probeer 'hallo' eens.


Maud Wilms is liedjesmaker en inspirator.
Ze is moeder van Steef (2009) en Len (2011).
Lees hier meer over haar.

 

Maud schreef het prachtige voorleesboek 'Len en zijn broer'. Een verhaal dat veel kinderen die opgroeien met een broer, zus, buurt- of klasgenoot zullen herkennen. Je bestelt het hier!Lees meer blogs:


Wil jij Mauds hartverwarmende Meedoen-verhalen in je mailbox ontvangen?