· 

Een onderonsje met Guus Meeuwis (check het filmpje!)

Arje doet mee aan de voorspeelmiddag van de drumschool. In de les vóór deze dag kiezen Arje en zijn drumleraar het lied Per Spoor (kedeng kedeng) van Guus Meeuwis uit om te spelen.

Vier minuten, schiet er door mijn hoofd... Dat lied duurt langer dan vier minuten.
Gaan mensen het opbrengen om zo lang naar hem te luisteren?

 

Klik op het filmpje om Arje's optreden te zien!Ik weet... Arje kan dat liedje dromen. Zijn liefde voor treinen komt volledig tot uitdrukking in dat lied. Met het grootste plezier vertraagt en versnelt hij; dichter bij het geluid van een trein kan hij niet komen.

 

Soms verliest hij zich in de volle overgave waarmee hij drumt. Dan raakt hij de draad even kwijt, maar altijd... altijd vindt hij het ritme weer terug.

'Misschien moet hij alleen het couplet en het refrein drummen?' stel ik tijdens de les voor.
'Nee hoor, hij kan best het hele lied, hè Arje?' zegt Yorick. Arje knikt.
Het vertrouwen spat ervan af, maar van binnen borrelen mijn twijfels.

Eindelijk is het zondag.

'Vandaag is een belangrijke dag,' zegt Arje. 'Vandaag word ik een popster.'

 

Terwijl we kijken naar alle zenuwachtige kinderen die om de beurt de trappen afrennen en het podium beklimmen om hun ding achter het drumstel te doen, zit Arje er relaxed bij. 
Hij kijkt geïnteresseerd naar zijn mede-drummers in de dop. Ze halen even diep adem om hun nervositeit te bedwingen, checken hun partij en spelen correct. The Red Hot Chili Peppers en The Eye Of The Tiger komen voorbij. Het klinkt goed, wat een talent!

Dan wordt Arje's naam omgeroepen. Robbert-Jan helpt hem de trap af en het podium weer op. Want dat lukt Arje niet alleen.
Maar als hij eenmaal zit, straalt hij. Yorick herinnert hem eraan hoe hij zijn stokken ook alweer moet vasthouden.
Dan begint de overbekende melodie van een trein die op gang komt. Arje lacht breeduit, hij roffelt een keer extra en tikt alle trommels een keer aan. Niet omdat hij dat zo geoefend heeft, maar gewoon voor de lol. Als hij één van zijn stokken verliest, schrikt hij daar niet van. Zijn voet op het basedrum-pedaal tikt gewoon door terwijl hij zijn stok weer vastpakt. 

Arje heeft geen partij voor zijn neus staan.
Hij speelt op gevoel.
Zenuwen kent hij niet.
Hij geniet vier minuten lang. 

En als ik het publiek rondkijk, zie ik dat hij niet de enige is die geniet. Ik zie verrassing, verbazing, ergens een blik van een kind dat zijn ouders vragend aankijkt, enthousiasme en ontroering op de gezichten om me heen.
En ineens... ik moet twee keer kijken. Maar daar staat hij echt. Guus Meeuwis.
Met een grote glimlach op zijn gez.... nee grapje natuurlijk.
Maar hij zou net zo hard glimmen van trots als ik. Dat weet ik zeker.

 

Mijn voorstel om Arje alleen het couplet en het refrein te laten drummen is een voorstel gebaseerd op angst en onzekerheid. Want oooh, wat ben ik bang dat vooral anderen het niet kunnen opbrengen om zo lang naar hem te luisteren en te kijken.
Het is zoveel makkelijker om te denken dat het aan een ander ligt.

Mijn eigen zoon en zijn drumleraar herinneren me er fijntjes aan.

Meedoen is geen gunst.

 

***

 

Arje is 9 jaar en heeft het Williams Syndroom, wat o.a. zorgt voor een verstandelijke beperking. Zijn broertje Loek is 7 jaar. Ik schrijf elke 3 weken een hartverwarmend verhaal over ons gezin waarin ik graag vertel over wat het in zijn leven toevoegt wanneer hij net als iedereen gewoon meedoet. 

 

Mijn voorleesboek voor kinderen van 6 tot 10 jaar is in maart 2019 verkrijgbaar. Het boek geeft een kijkje in een gezin waarin Lens broer Steef een verstandelijke beperking heeft. Maar bovenal is het een boek waarin blijkt dat iedereen een talent heeft, zolang je er maar voor open staat het te zien. 


Wil je kans maken op 1 van de 10 GRATIS boeken? Schrijf je dan hieronder in voor mijn nieuwsbrief! 

Warme groetjes,

Maud

 

Wil jij kans maken op 1 van de 10 GRATIS boeken?