· 

'Wordt Arje wel eens uitgenodigd voor een kinderfeestje?'

Als ik mijn muzikale verhaal vertel, is dit één van de meest gestelde vragen uit het publiek. Een blog met 5 waargebeurde FEEST-oplossingen.

 

(408x gelezen)Arje houdt wel van een feestje! De gezelligheid, de kinderen, en... het eten. Hij vindt het fantastisch om samen met zijn klasgenoten pannenkoeken of frietjes te eten. En dat is een understatement. Ik kan haast niet in woorden opschrijven hoe ultiem gelukkig hij daarvan wordt.

 

Maar, je moet best van goede huize komen om hem te laten meedoen op zo'n feestje. Er zijn namelijk sommige dingen die dat kunnen bemoeilijken:

 • Hij raakt overstuur van harde geluiden ('HOERAAA!')
 • In een speeltuin spelen is zonder hulp vaak te moeilijk. Klimmen, springen, glijden zijn voor hem heel lastig.
 • Hij verslikt zich snel tijdens het eten. Hij heeft iemand nodig die op hem let en hem helpt.
 • Hij loopt weg als hij de kans krijgt.

En dit zijn er nog maar een paar...
De ene uitdaging beheerst zijn dag, en de andere uitdaging beheerst natuurlijk... ja... mijn dag.

 

Als een feestje thuis georganiseerd wordt, is meedoen heel veel makkelijker. Een speurtocht, een boswandeling, een spelletjes-marathon... Arje doet op zijn manier wel mee. Ik praat de ouders bij over de bijzondere uitdagingen, check hoe zij er zelf in staan en of er misschien hulp nodig is.


Maar wanneer je er tijdens een kinderfeestje op uit wil, wordt het al wat moeilijker. En hoe graag ik al de uitdagingen en zorgen het liefst vóór ben... ik merk dat ouders zelf de meest mooie oplossingen bedenken.

 

Ik ga ze je dan ook niet onthouden.
Hier zijn 5 waargebeurde FEEST-oplossingen.

 

 1. FEEST-oplossing 1
  'We hebben glowgolf gedaan op het kinderfeestje en dachten dat dat niet zo geschikt was voor Arje. Maar omdat ze zo graag samen spelen, wilden we Arje meenemen naar de kinderboerderij. Vind je dat wat?' vroeg een moeder.
  Wat een pracht-idee. Glowgolf is inderdaad niets voor Arje. Midgetgolf is al moeilijk. Maar in het donker, met felle lichten en een een groepje uitgelaten jongens met sticks in hun handen... geen goed plan. Arje heeft zich tijdens het kinderboerderij-uitje geweldig goed vermaakt!
 2. FEEST-oplossing 2
  'Maud, we gaan iets creatiefs doen op het feestje van Emma. Oma gaat ook nog mee. Dus mijn man heeft zijn handen vrij om Arje goed te helpen.'
  Geweldig, iedereen blij. 
 3. FEEST-oplossing 3
  'We gaan naar de speeltuin. Maar we vinden het zelf toch ook best wel spannend met Arje. We weten niet zo goed wat hij kan of wat hij misschien te spannend vindt. Dus we dachten... misschien wil je wel mee?'
  Natuurlijk!
 4. FEEST-oplossing 4
  Een tegenvraag die ik stelde bij een zelfde soort vraag: 'Vinden jullie het goed als de zorgverlener van Arje mee gaat?'
  'Wat een goed idee!'

 5. FEEST-oplossing 5
  Arje krijgt een uitnodiging voor een disco-feestje. Hij is opgetogen. De hele klas mag komen. Ik overleg met de organiserende ouders. Prima natuurlijk als ik hem wat eerder kom ophalen. Ineens schiet me iets te binnen en ik deel het direct: Hoe herkenbaar zou de disco voor hem worden als hij de liedjes thuis al eens gehoord heeft. 
  'We maken een CD'tje voor hem!'

 

Ben jij ouder van een kind met beperking?

En ben je op zoek naar een school voor je kind? Over de zoektocht naar een school voor Arje schreef ik dit GRATIS E-book van deze 14 BuitenGewone Blogs. Ik hoop dat deze verhalen je inspireren op zoek te gaan naar de beste onderwijsplek voor jouw kind!