· 

'Wordt Steef wel eens uitgenodigd voor een kinderfeestje?'

Steef heeft een verstandelijke beperking. Hij vindt feestjes geweldig! Maar hoe doet hij dan mee?
Blog met 5 waargebeurde feest-oplossingen!


Steef houdt wel van een feestje! De gezelligheid, de kinderen, en... het eten. Hij vindt het fantastisch om samen met zijn klasgenoten pannenkoeken of frietjes te eten. En dat is een understatement. Ik kan haast niet in woorden opschrijven hoe ultiem gelukkig hij daarvan wordt.

 

Maar, je moet best van goede huize komen om hem te laten meedoen op zo'n feestje. Er zijn namelijk sommige dingen die dat kunnen bemoeilijken:

 • Hij raakt overstuur van harde geluiden ('HOERAAA!')
 • In een speeltuin spelen is zonder hulp vaak te moeilijk. Klimmen, springen en glijden, krijgt hij niet voor elkaar.
 • Hij verslikt zich snel tijdens het eten. Hij heeft iemand nodig die op hem let en hem helpt.
 • Hij loopt weg als hij de kans krijgt.

En dit zijn er nog maar een paar...
De ene uitdaging beheerst zijn dag, en de andere uitdaging beheerst natuurlijk... ja... mijn dag.

 

Het makkelijkste meedoen-kinderfeestje

Als een feestje thuis georganiseerd wordt, is meedoen heel veel makkelijker. Een speurtocht, een boswandeling, een spelletjes-marathon... Steef doet op zijn manier mee. Ik praat de ouders bij over de bijzondere uitdagingen, check hoe zij er zelf in staan en of er misschien hulp nodig is.

 

Oplossingen

Maar wanneer je er tijdens een kinderfeestje op uit wil, wordt het al wat moeilijker. En hoe graag ik al de uitdagingen en zorgen het liefst vóór ben... ik merk dat ouders zelf de meest mooie oplossingen bedenken.

 

Ik ga ze je dan ook niet onthouden.
Hier zijn 5 waargebeurde FEEST-oplossingen.

 

 1. FEEST-oplossing 1
  'We willen gaan glowgolven op het kinderfeestje. We twijfelen of Steef daar wel van kan genieten. Aangezien onze kinderen zo leuk samen spelen, wilden we Steef een keer meenemen naar de kinderboerderij. Vind je dat wat?' vroeg een moeder.
  Wat een pracht-idee. Glowgolf is inderdaad niets voor Steef. Midgetgolf is al moeilijk. Maar in het donker, met felle lichten en een een groepje uitgelaten jongens met sticks in hun handen... geen goed plan. Steef heeft zich tijdens het kinderboerderij-uitje geweldig goed vermaakt!

 2. FEEST-oplossing 2
  'Maud, we gaan iets creatiefs doen op het feestje van Emma. Oma gaat ook nog mee. Dus mijn man heeft zijn handen vrij om Steef goed te helpen.'
  Geweldig, iedereen blij. 

 3. FEEST-oplossing 3
  'We gaan naar de speeltuin. Maar we vinden het zelf toch ook best wel spannend met Steef. We weten niet zo goed wat hij kan of wat hij misschien te spannend vindt. Dus we dachten... misschien wil je wel mee?'
  Natuurlijk!

 4. FEEST-oplossing 4
  Een tegenvraag die ik stelde bij een zelfde soort vraag: 'Vinden jullie het goed als de zorgverlener van Steef mee gaat?'
  'Wat een goed idee!'

 5. FEEST-oplossing 5
  Steef krijgt een uitnodiging voor een disco-feestje. Hij is opgetogen. De hele klas mag komen. Ik overleg met de organiserende ouders. Prima natuurlijk als ik hem wat eerder kom ophalen. Ineens schiet me iets te binnen en ik deel het direct: Hoe herkenbaar zou de disco voor hem worden als hij de liedjes thuis al eens gehoord heeft. 
  'Ik stuur je wat liedjes door!' roepen ze enthousiast.

 

 


 

Maud Wilms is liedjesmaker, inspirator en schrijfster. 
Ze is moeder van Steef (2009) en Len (2011).
Lees hier meer over haar.Lees meer blogs:


Wil je elke week tips ontvangen...

...zodat meedoen voor je kind, leerling of pupil nog vanzelfsprekender wordt?

Ik deel mijn eigen ervaringen, vertel je wat werkte én wat helemaal misging.