· 

'Mijn broertje is mongool'

 

 ... zo gaat het liedje van Kinderen voor Kinderen. De woorden snijden door mijn ziel. Gelukkig zijn er nog meer prachtige liedjes van Kinderen voor Kinderen, die we gebruiken op Steefs kinderfeestje.

 


'Papa, mama, zeg me toch, hoeveel nachtjes slapen nog?' 
Ken je dit liedje nog? Eén van de liedjes uit Kinderen voor Kinderen (editie 6). Mijn oude cd's worden inmiddels grijs gedraaid. 

 

Eindeloos luisteren Steef en Len naar de liedjes.  'Zomaar wham in vuur en vlam' (editie 13) wordt vol enthousiasme mee gezongen. En bij 'Meidengroep' (uit editie 4), jawel, echt waar, hebben we ons eigen verzonnen dansje. Ik grinnik terwijl ik dit opschrijf.

Terwijl ze lekker luisteren, lekker lezen en af en toe in dansen uitbarsten, begint het volgende lied. 

 

 

Bij de eerste tonen race ik de woonkamer in en druk snel op 'next'. 

 

Het liedje

Als ik in een erg melancholische bui ben, kunnen de tranen me over de wangen rollen van dit lied. 

'Mijn broertje is niet helemaal niet echt zoals het hoort
Hij ziet de wereld niet als wij
Is ook veel vrolijker dan wij
En met de kleinste dingen blij 
Dat komt mijn kleine broertje is geestelijk gestoord.'  (Beluister het hele lied hier).

 

Hoewel ik weet dat het wellicht een tikkeltje neurotisch is, heb ik de CD wel eens verstopt. Of ik klik dus door naar het volgende liedje. Of ik leid ze af: 'Jongens, komen jullie even wat drinken?'

Mongool

Een meisje zingt in het lied namelijk over haar broertje die het Syndroom van Down heeft: 'mijn broertje is mongool'. Ze zingt dat eigenlijk alleen zijn familie hem begrijpt. Andere mensen verstaan hem niet en schrikken van zijn stem. Hij gaat naar een 'hele mooie en aparte' school en op het eind van het liedje besluiten de ouders dat het beter voor hem is wanneer hij naar Huize Bos en Brem verhuisd.
'Hij is geestelijk gestoord. Hij is mongool. Hij is griezelig voor buitenstaanders.'
Het lied werd uitgebracht in 1982 en herhaald in 1989 en 1992.
Wat een tijdsbeeld... De exclusie spat er vanaf.

Steef heeft een ander syndroom. Maar dat maakt de hardheid van de woorden niet minder.
Ze snijden door mijn ziel.

 

Groep 5

 

Hoe anders is het leven voor Steef. Hij zit nu in groep 5 van de reguliere school bij ons om de hoek en werd in de zomervakantie 9 jaar! Na de vakantie mocht hij zijn kinderfeestje geven. Hij nodigde zijn klasgenootjes uit en we bespraken wat we zouden doen en wat we zouden eten (heel belangrijk!). 
'Papa, mama, hoeveel nachtjes slapen nog?' vroeg hij elke dag wel een paar keer.
Wat was dat liedje toepasselijk in de aanloop van zijn kinderfeestje.
Eindelijk was het dan zover. Na de cadeautjes en de chips, pak ik mijn gitaar en zing ik het refrein van het lied 'Haai-alarm' (editie 37). Ik hoef niet lang alleen te zingen, want al snel zingen de kinderen uitbundig met me mee:

'Stop stop stop met jagen, zo gaat alles naar de haaien'.

 

We zijn een band!

We verdelen de kinderen in groepjes en iedereen mag oefenen op alle instrumenten die we in huis hebben (en dat zijn er veel!). Vervolgens repeteren we het lied met z'n allen en maken we er een eigen videoclip van. De kinderen zijn euforisch: 'We zijn een band!'
Als afsluiter eten we samen. Aan een lange tafel wordt er gesmikkeld, gekletst en gelachen.

Op het eind neemt iedereen afscheid en ineens ontstaat er een grote groepsknuffel waar ik met een grote glimlach op mijn gezicht even snel een fotootje van kon maken.

 

Steef praat onduidelijk, zijn stem klinkt heser en hij heeft niet dezelfde woorden paraat als de andere kinderen. Maar er is geen enkel moment waarop ik denk dat de anderen Steef niet begrijpen. Of dat ze hem eng vinden. 
Ze zijn het zó gewend dat hij er is, ze zijn het zó gewend om met hem te spelen en met hem te praten.

Hij is één van hen.
  


Maud Wilms is liedjesmaker en inspirator.
Ze heeft twee zonen: Steef (2009) en Len (2011).
Hier lees je meer over haar.

Maud schreef ook het boek 'Len en zijn broer - een verhaal waarin iedereen meedoet'. Onmisbaar voor kinderen die opgroeien met een broer, zus, buurt- of klasgenoot met een beperking. Je bestelt het boek hier! Hier lees je meer blogs:


Wil je Mauds hartverwarmende Meedoen-verhalen in je mailbox ontvangen?