· 

'Arje, welk jaar is het nu eigenlijk?'

Na een enerverende oudejaarsavond, met een winter-bbq, vrienden en vuurwerk, geeft Arje het enige juiste antwoord op deze vraag. 

 

(315x gelezen)


In de laatste paar dagen van 2017 slaapt Arje met zijn geluidsbeschermer op. Maar dan nog hoort hij de knallen van te vroeg afgestoken vuurwerk erdoor heen. Het maakt hem onrustig, moe en huilerig. 
Als hij na een nacht van slecht slapen op 31 december wakker wordt, roept hij: 'Ik heb zin in vandaag... vuurwerk!' Hij glundert van oor tot oor.

 

We grinniken. Inmiddels zijn we wel gewend aan zijn tegenstrijdige verhouding met harde, onverwachte geluiden. Ook Loek begrijpt hem als geen ander: 'Arje vindt het vuurwerk heel mooi om naar te kijken, maar hij houdt gewoon niet van al die knallen.'

 

Traditiegetrouw vieren we op oudejaarsavond feest. Dit keer bij ons thuis. We versieren het huis met ballonnen, slingers en 4 enorme cijfers 2018. Arje vindt het prachtig. 
'Tweeduizendachttien', verzucht hij, alsof hij het bijna niet kan geloven.
Met vrienden, buren, een winter-bbq, punch én vuurwerk luiden we het nieuwe jaar in.

's Avonds leggen we hem nog even in bed. Een verkeerde inschatting, want met al het geknal buiten, is hij doodsbang. Tien minuten later zit hij met betraand gezicht, maar opgelucht weer op de bank. 
Als de kinderen met de papa's naar buiten gaan om vuurwerk af te steken, blijft hij zitten. 
'Waar gaan ze heen?' vraagt hij. 
Zijn buurmeisje zit naast hem en legt alles uit. 
Vertelt met het grootste geduld wat er gaat gebeuren.
Bekijkt samen met hem een boek. 

Zet een muziekje aan om de knallen wat te verzachten.
Samen zingen ze het ene lied na het andere.

Aan de andere kant van het raam steken de kinderen het vuurwerk af wat niet knalt. 

Met grote ogen kijkt hij naar buiten. Ik zie hem overstromen van nieuwsgierigheid, ongerustheid, angst en ineenkrimpen bij elke knal. En tegelijkertijd wíl hij naar buiten kijken. Hij roept 'wauw' en 'oh' bij de mooiste luchtkleursels.
Als het 12 uur is, knallen we de champagne open, ABBA's Happy New Year klinkt op de achtergrond en iedereen wenst elkaar 'gelukkig nieuwjaar'!

Op de eerste dag van het jaar maken we de boel aan kant en gaan op bezoek bij oma, waar de familie bij elkaar komt. In geuren en kleuren vertelt Loek over het vuurwerk dat hij mocht afsteken. En Arje over alle oliebollen die hij mocht eten.

Dan vraagt zijn oom: 'Arje, welk jaar is het nu eigenlijk?'
Hij is even stil. 
'Een gelukkig nieuwjaar'.

 

 

Wat leuk dat je mijn blog las!

Ik schrijf elke 3 weken een blog, en verstuur dit aan mijn E-zine lezers. In blogs schrijf ik over de invulling van het leven van mijn zoon Arje. Ondanks zijn beperking, groeit hij midden in de samenleving op. Daar wordt de wereld mooier van!
Ik schrijf hier ook liedjes over en verwacht je in 2018 bij elk E-zine ook een 1-minute-song toe te sturen. 
Mijn E-zine bestaat dus eigenlijk alleen maar uit goed nieuws, inspiratie, muziek en inclusieve verhalen. Ook daar wordt de wereld mooier van! 
Hieronder kun je je inschrijven. Ben je benieuwd naar de (gratis) E-books die ik schreef, klik dan hier.

Hartelijke groetjes,
Maud Wilms