· 

'Steef, welk jaar is het nu eigenlijk?'

Na een enerverende oudejaarsavond, met een winter-bbq, vrienden en vuurwerk, geeft Steef het enige juiste antwoord op deze vraag. 

 


In de laatste paar dagen van 2017 slaapt Steef met zijn geluidsbeschermer op. Maar dan nog hoort hij de knallen van te vroeg afgestoken vuurwerk erdoor heen. Het maakt hem onrustig, moe en huilerig. 
Als hij na een nacht van slecht slapen op 31 december wakker wordt, roept hij: 'Ik heb zin in vandaag... vuurwerk!' Hij glundert van oor tot oor.

 

Vuurwerk

We grinniken. Inmiddels zijn we wel gewend aan zijn tegenstrijdige verhouding met harde, onverwachte geluiden. Ook Len begrijpt hem als geen ander: 'Steef vindt het vuurwerk heel mooi om naar te kijken, maar hij houdt gewoon niet van al die knallen.'

 

Feest

Traditiegetrouw vieren we op oudejaarsavond feest. Dit keer bij ons thuis. We versieren het huis met ballonnen, slingers en 4 enorme cijfers 2018. Steef vindt het prachtig. 
'Tweeduizendachttien', verzucht hij, alsof hij het bijna niet kan geloven.
Met vrienden, buren, een winter-bbq, punch én vuurwerk luiden we het nieuwe jaar in.

 

Te hard

's Avonds leggen we hem nog even in bed. Een verkeerde inschatting, want met al het geknal buiten, is hij doodsbang. Tien minuten later zit hij met betraand gezicht, maar opgelucht weer op de bank. 
Als de kinderen met de papa's naar buiten gaan om vuurwerk af te steken, blijft hij zitten. 
'Waar gaan ze heen?' vraagt hij. 
Zijn buurmeisje zit naast hem en legt alles uit. 
Vertelt met het grootste geduld wat er gaat gebeuren.
Bekijkt samen met hem een boek. 

 

Zet een muziekje aan om de knallen wat te verzachten.
Samen zingen ze het ene lied na het andere.

 

Gelukkig nieuwjaar

Aan de andere kant van het raam steken de kinderen het vuurwerk af wat niet knalt. 

 

Met grote ogen kijkt hij naar buiten. Ik zie hem overstromen van nieuwsgierigheid, ongerustheid en angst. Om tegelijkertijd ineen te krimpen bij elke knal. Op hetzelfde moment wíl hij naar buiten kijken. Hij roept 'wauw' en 'oh' bij de mooiste luchtkleursels.
Als het 12 uur is, knallen we de champagne open, ABBA's Happy New Year klinkt op de achtergrond en iedereen wenst elkaar 'gelukkig nieuwjaar'!

 

1 januari 2018

Op de eerste dag van het jaar maken we de boel aan kant en gaan op bezoek bij oma, waar de familie bij elkaar komt. In geuren en kleuren vertelt Len over het vuurwerk dat hij mocht afsteken. En Steef over alle oliebollen die hij mocht eten.

Dan vraagt zijn oom: 'Steef, welk jaar is het nu eigenlijk?'
Hij is even stil. 

'Een gelukkig nieuwjaar', zegt hij dan.

 


Maud Wilms is liedjesmaker en inspirator.

Ze is moeder van Steef (2009) en Len (2011).

Lees hier meer over haar.

 

Maud schreef het voorleesboek 'Len en zijn broer'. Een prachtig verhaal waarin kinderen die opgroeien met een broer, zus, buurtkind of klasgenoot zich erg zullen herkennen! Je bestelt het boek hier!Lees hier meer blogs:


Wil je Mauds Meedoen-verhalen in je mailbox ontvangen?