· 

Wel of niet vertellen dat sint niet bestaat?

 

Steef gelooft heilig in Sinterklaas. Maar inmiddels zit hij in groep 5. Zijn klasgenoten geloven niet meer in Sinterklaas. Vertellen we het grote geheim wel... of niet? 

 

 

(op het gifje hiernaast krijgt Steef een highfive van de sint!)


'Ik krijg geen cadeautjes!' snikt Steef. Alle onrust en onduidelijkheid pakt hij als een cadeautje uit in deze onbedaarlijke huilbui. Hij legt zijn lange, smalle armen om mijn nek. Ik knuffel hem. Laat hem even lekker uitrazen.

 

Steef heeft zojuist het Sinterklaasjournaal gekeken en de pieten maakten er in de pakjeskamer een enorme bende van. Inwendig glimlach ik om mijn 9-jarige zoon. Dit is bijzonder. Hij ziet nu niet alleen pieten, pakjes en sinterklaas... hij begrijpt het verhaal!

 

Sinterklaas vieren

Vorige jaren keek Steef naar het Sinterklaasjournaal om in de stemming te komen en te genieten van de liedjes. Dit jaar ligt hij met zijn broertje Len slap van het lachen om de waarbij-aardbei-grap. Elke keer weer opnieuw. En precies op het goeie moment roepen ze samen met de voice-over mee: 'Het Sinterklaasjournaal, met Diewertje Blok.' (Eigenlijk zegt Steef: 'Met Diewertje Stinksok', omdat hij rijmen en gekke woorden zo leuk vindt, maar dat heb ik voor dit blog maar even gecensureerd.)

Op 5 december wordt Sinterklaas op school gevierd. Op hun basisschool is het de ongeschreven regel dat kinderen tot en met groep 4 geloven in de sint (of het geheim bewaren). Len zit in groep 4. Ik gun hem deze laatste sinterklaas met het geheim intact. En het ziet ernaar uit dat dat gaat lukken. Ik bespeur namelijk geen enkel spoor van twijfel in Lens beleving. 
Maar vanaf groep 5, de groep van Steef, is het geheim eigenlijk geen geheim meer. Zijn klasgenoten geloven dan ook niet meer in sinterklaas.

 

Na wat wikken en wegen namen we in september het volgende besluit:
We vertellen het grote geheim van sinterklaas niet aan Steef.

Misschien brandt deze vraag nu wel op je lippen:

 

 

'Maud, ben je dan niet bang dat Steefs klasgenoten het geheim vertellen nog voordat jij het zelf kunt doen?'

Weet je, als ik naar mijn kind kijk, écht naar mijn kind kijk... dan geloof ik niet dat Steef de betekenis zou snappen van de woorden: 'Sinterklaas bestaat niet', of 'hij is verkleed', of 'je ouders kopen de cadeautjes'. Steef is negen jaar, maar in zijn hoofd is hij drie. Het gaat zijn begrip te boven. Het zou zijn geloof totaal niet aan het wankelen brengen.

 

Want Steef gelooft heilig. Natuurlijk trekt hij lootje, maken we een surprise en schrijven een gedicht. Want: 'Zo vier je sinterklaas in groep 5.' Hij geniet met volle teugen van deze nieuwigheid en doet enthousiast mee. En hoewel hij helemaal geen knutselaar is, verheugt hij zich erop om met mij aan de slag te gaan. Want... zijn klasgenoten zijn er net zo druk mee!

 

 


Maud Wilms is liedjesmaker en inspirator. 
Ze is ook moeder van Steef (2009) en Len (2011).
Je leest hier meer over haar.

 

Maud schreef het boek 'Len en zijn broer - een verhaal waarin iedereen meedoet'. Het boek kreeg geweldige reviews en is onmisbaar in elke boekenkast van kinderen van 6 tot 10 jaar. Je bestelt het boek hier.Meer blogs lees je hier:


Wil je Mauds feelgood Meedoen-verhalen in je mailbox ontvangen?