· 

Wat je kind je niet vertelt, maar wel meemaakt

'Wil je even in de traktor rijden?' vraagt de boer. Hij wacht het antwoord niet af en loopt naar zijn trekker.

 

Arje staat wijdbeens. Stevig op de grond. Handen op de oren. 


Zijn broertje Loek staat ontspannen naast hem. Lachend. Vol verwachting.


De boer klimt in zijn grote rode traktor en ik zie dat Arje zijn handen nog iets harder op zijn oren drukt. Die zijn straks vuurrood, weet ik uit ervaring. Als de boer de trekker start, gaat er van schrik een schok door Arje's hele lichaam. Langzaam rijdt de boer dichterbij. Dan opent hij het glazen deurtje.

 

 

Met bulderende stem vraagt hij: 'NOU, KOM JE NOG?'

 

Arje blijft stokstijf staan. Hij heeft het gehoord. Maar met geen mogelijkheid zal hij de hoge, smalle treden van de traktor kunnen beklimmen. En als hij daar dan bovenin de cabine zit, zit hij nóg dichterbij het geluid waar hij zo bang voor is.
Maar een traktor, een échte... fascineert hem mateloos.
Ik zie hem denken. Aarzelen.
De situatie overweldigt hem. 
Ik het aan zijn ogen, zijn mond, zijn houding.
Alles in hem schreeuwt nee.

De motor blijft ronken. De boer kijkt vragend en raakt een tikkeltje ongeduldig.

En aangezien Arje niet reageert op de vraag van de boer, stapt Loek naar voren en beklimt in rap tempo de drie trapjes van de traktor. Nieuwsgierig en met een open blik kijkt hij de kleine cabine rond. 

Iets sneller en iets norser dan hij daadwerkelijk voor ogen had, bromt de boer: 'Ik bedoel jou niet, ik bedoel je broer.'

 

Au.

 

De afwijzing is groot.
Ik zie het aan de opgetrokken schoudertjes waarmee Loek de trap weer af gaat. 
Ik zie het aan de tranen die hij dapper wegslikt.

Uiteindelijk overwint Arje zijn angst ('Je hebt een hele encyclopedie over trekkers, en nu mag je er in eentje rijden, kom op!') en wordt hij de traktor in getild. Loek mag erna.
Ze rijden allebei een ritje over het erf en genieten er met volle teugen van.

 

Als we weer thuiskomen, vertelt Loek: 'Papa, we hebben in een echte traktor gereden!'

 

 

***

Arje is 9 jaar en heeft het Williams Syndroom, wat o.a. zorgt voor een verstandelijke beperking. Zijn broertje Loek is 6 jaar. Ik schrijf elke 3 weken een verhaal over ons gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders.

Mijn voorleesboek voor kinderen van 6 tot 10 jaar is bijna klaar. Het boek geeft een intiem kijkje in een gezin waarin Len's broer Steef een verstandelijke beperking heeft. Maar bovenal is het een boek waarin iedereen als vanzelfsprekend meedoet.
 

Voordat mijn voorleesboek over inclusie écht te koop is... verdeel ik 10 exemplaren onder mijn nieuwsbrief-lezers. Mijn nieuwsbrief verstuur ik elke drie weken op vrijdag. Je mist dan geen enkel blog meer. Ook kans maken op een gratis exemplaar van mijn boek? Schrijf je hieronder in!

Warme groetjes,
Maud

 

Wil jij kans maken op een GRATIS exemplaar van mijn boek?