Hoe breng je het publiek in het begin van je bijeenkomst in de juiste mindset?

Volle zaal. Mensen met een afwachtende houding. Misschien zijn ze zelfs een tikje onverschillig. Dan begint de openingsact. Je ziet dat de één na de ander rechter op z'n stoel gaat zitten. Je ziet grinnikende mensen. Verraste gezichten. Voeten die op de maat mee tikken. En als de laatste noot wegsterft, barst er een lang applaus los.

 

Je symposium is begonnen.

 

 

Als je een congres, symposium of bijeenkomst organiseert, dan hoop je natuurlijk op deze reactie bij mensen. Want eerlijk is eerlijk, iedereen heeft zijn eigen beginsituatie. 


Misschien is je congres verplichte kost.
Of misschien wordt er een thema behandeld waar mensen sceptisch over zijn.
Of misschien stond de helft net in een zware file, is hartstikke natgeregend of was liever thuis gebleven bij een ziek kind.

 

 

Hoe breng je de aanwezigen aan het begin van je bijeenkomst in de juiste mindset?

Met een toffe openingsact!

Tja, ik kan je er heel veel over vertellen. Maar je snapt meteen wat er gebeurt als je dit filmpje hiernaast bekijkt (of hieronder als je dit op je telefoon leest)!

 


Heb je op play geklikt?

Mooi!
Met mijn gitaar om mijn hals vertel ik dat er heel veel hits geschreven zijn met maar 4 akkoorden. Ik neem het publiek mee langs een hele reeks bekende liedjes met die 4 akkoorden. Het filmpje hierboven is een voorbeeldje. Ik heb inmiddels legio liedjes gevonden die op deze 4 akkoorden gespeeld kunnen worden en dat is geweldig. Zo kan ik namelijk kiezen welke liedjes het meest geschikt zijn voor jouw opening van de dag.

Mensen vallen van de ene in de andere verbazing. Net als ze denken dat er niets meer bij kan, komt er nóg een lied bij. Na mijn laatste uithaal, vertel ik al tokkelend de link (van muziek, van deze liedjes, of deze 4 akkoorden) met het doel van jouw congres. Ik leg kort uit wat ik vandaag kom doen. Daarna bouw ik het op naar een grande finale en barst het applaus los.

 

 

De voordelen

Ik maak even een opsomming, dan heb je een mooi, compleet beeld:

  • Het is een vrolijke, rappe, energieke, muzikale opening vol herkenning. We vallen van de ene hit in de andere.
  • De opening is lekker kort: in 5 minuten tijd komen maar liefst 20 hits voorbij.
  • Het effect is echter maximaal: ik leg de link naar jouw thema of doel.  
  • De openingsact wordt vaak gekozen i.c.m. het slotlied dat ik van de dag schrijf. Doordat ik de opening verzorg, worden mensen nieuwsgierig naar dit slotlied dat ik tijdens je bijeenkomst schrijf.
  • Het maakt duidelijk waarom ik bij elke workshop in en uit loop.
  • Door de openingsact schrijf ik het slotlied niet meer in mijn eentje. Doordat mensen me al gezien hebben, heb ik door de dag heen spontane, geanimeerde gesprekken met mensen die zich heel betrokken voelen bij het doel of thema. Ideaal voor het lied dat ik aan het schrijven ben!
  • Doordat ik je congres zowel open als afsluit, heb jij een mooie rode draad te pakken.

Lees hier meer: