Hoe breng je het publiek in het begin van je bijeenkomst in de juiste mindset?

Volle zaal. Mensen met een afwachtende houding. Misschien zijn ze zelfs een tikje onverschillig. Dan begint de openingsact. Je ziet dat de één na de ander rechter op z'n stoel gaat zitten. Je ziet grinnikende mensen. Verraste gezichten. Voeten die op de maat mee tikken. En als de laatste noot wegsterft, barst er een lang applaus los.

 

Je symposium is begonnen.

 

 

Als je een congres, symposium of bijeenkomst organiseert, dan hoop je natuurlijk op deze reactie bij mensen. Want eerlijk is eerlijk, iedereen heeft zijn eigen beginsituatie. 

(Foto: Helga Klein)


Misschien is je congres verplichte kost.
Of misschien wordt er een thema behandeld waar mensen sceptisch over zijn.
Of misschien stond de helft net in een zware file, is hartstikke natgeregend of was liever thuis gebleven bij een ziek kind.

 

 

Hoe breng je de aanwezigen aan het begin van je bijeenkomst in de juiste mindset?

Met een toffe openingsact!

Ik kan me voorstellen dat je denkt.... Maar Maud jij bent toch juist degene die de afsluiting muzikaal voor haar rekening neemt?

En ja, daar moet ik je gelijk in geven. Ik schrijf met ontzettend veel plezier tijdens congressen een lied van de inhoud en zing dat op het eind.

(Foto: Peter Kos)Hierdoor ben ik ook van begin tot het eind van je bijeenkomst aanwezig. Sterker nog, in het plenaire gedeelte van elke bijeenkomst gebeuren de dingen die ik als liedjesmaker zeker niet wil missen.

 

En zo ontstond het idee van een openingsact... Ik ben er namelijk toch al!

 

 

Wat doe ik tijdens de openingsact?

Met mijn gitaar om mijn hals vertel ik op het podium dat er heel veel hits geschreven zijn met maar 4 akkoorden. Ik neem het publiek mee langs een hele reeks bekende liedjes met die 4 akkoorden.

Mensen vallen van de ene in de andere verbazing. Net als ze denken dat er niets meer bij kan, komt er nóg een lied bij. Na mijn laatste uithaal, vertel ik al tokkelend de link (van muziek, van deze liedjes, of deze 4 akkoorden) met het doel van jouw congres. Ik leg kort uit wat ik vandaag kom doen. Daarna bouw ik het op naar een grande finale en barst het applaus los.


De voordelen

Ik maak even een opsomming, dan heb je een mooi, compleet beeld:

 • Het is een vrolijke, rappe, energieke, muzikale opening vol herkenning. We vallen van de ene hit in de andere.
 • De opening is lekker kort: in 5 minuten tijd komen maar liefst 20 hits voorbij.
 • Het effect is echter maximaal: ik leg de link naar jouw thema of doel.  
 • Met de openingsact leg ik uit wat ik kom doen.  Dit zorgt er automatisch voor dat mensen nieuwsgierig worden naar het unieke slotlied dat ik tijdens je bijeenkomst schrijf.
 • Het maakt duidelijk waarom ik bij elke workshop in en uit loop.
 • Door de openingsact schrijf ik het slotlied niet meer in mijn eentje. Doordat mensen me al gezien hebben, heb ik door de dag heen spontane, geanimeerde gesprekken met mensen die zich heel betrokken voelen bij het doel of thema. Ideaal voor het lied dat ik aan het schrijven ben!
 • Doordat ik je congres zowel open als afsluit, heb jij een mooie rode draad te pakken.

 • En... omdat het een totaalplaatje is, hoef je er niets extra's voor te betalen. Het is een extra service van mij voor jou.

Wat wil je nu doen?

Wat leuk dat je mijn blog las!
Dankjewel voor je aandacht. 

Wat wil je nu doen?

 • Ik wil meer informatie over Maud als liedjesmaker voor mijn bijeenkomst.
 • Ik ben er al uit! Ik wil Maud vragen of ze beschikbaar is op de datum van onze bijeenkomst.
 • Ik wil Maud graag even horen zingen! Check dan dit blog mét filmpjes
 • Ik zit middenin de organisatie van onze bijeenkomst en ik kan nog wel wat inspiratie gebruiken. Dan komen deze 3 programma-formats op het juiste moment!